فیلترهای قهوه ابزارهایی برای تغییر دادن و بهبودِ بافت و کیفیت قهوه دم شده هستند. در انواع قهوه های دم شده معمولا مقادیر کم یا زیاد مواد معلق وجود دارند که می توان میزان آن ها را با استفاده از فیلتر، کنترل کرد. البته منظور این نیست که این ذرات حتما باید جدا شوند ولی بسته به نوع قهوه استفاده شده و نیز روش دم کردن، ممکن است میزان این مواد بیش از اندازه باشند و نیاز به بهبود کیفیت قهوه دم شده وجود داشته باشد. در مجموع سلیقه و ترجیحات فردی نقش زیادی در انتخاب فیلتر و تعیین نوع آن دارد. همچنین امکان کم کردن چربی قهوه با استفاده از فیلترها وجود دارد که این نیز مورد توجه برخی از استفاده کنندگان و دوست داران قهوه است.
فیلتر قهوه وسیله ای بسیار کاربردی برای دوستداران قهوه است. شاید نحوه پدید آمدن آن نشانه جالبی از اشتیاق برای داشتن یک نوشیدنی ایده آل باشد. این وسیله، ساخته دست مهندسان و مخترعان نبود بلکه به دست یک خانم خانه دار آلمانی که حساسیت زیادی روی طعم قهوه اش داشت، به وجود آمد. ملیتا بنز در اوایل قرن بیستم آزمایش های زیادی برای پیدا کردن ماده ای که مناسب ایده ذهنی اش باشد، انجام داد. او از وجود تفاله قهوه در فنجان اش و طعمی که ایجاد می کرد ناراضی بود. آن زمان البته فیلترهای قدیمی پارچه ای وجود داشتند ولی ملیتا از عملکر آن ها راضی نبود و در نتیجه دست به آزمون و خطا با مواد مختلف زد تا بتواند قهوه ای بسازد که هیچ تفاله ای در آن نباشد ولی طعم و رنگش نیز حفظ شده باشد. نتیجه ختم شد به وسایل مدرسه پسرش و ملیتا کشف کرد که کاغذ خشک کن به چیزی که او می خواهد بسیار نزدیک است. در 1910 اختراع او تکمیل و ثبت شد و همسر و دو پسرش نیز به استخدام شرکت او درآمدند تا محصول تازه شان را تولید کنند و به جهان نشان دهند. شرکتی که تا امروز هم به گسترش و فعالیت ادامه داده است.
امروزه فیلترهای قهوه در انواع و اقسام مدل ها، با استفاده از مواد بسیار متنوعی تولید می شوند و کاربرد وسیعی پیدا کرده اند. با جستجوی کوتاهی در بازار خواهید دید که انواع فیلترهای 1.فلزی، 2.کاغذی، 3.پارچه ای و 4.برخی مواد نوظهور دیگر در شکل ها و طرح های مختلفی وجود دارند. وظیفه فیلتر قهوه ساده است اما انجام اش به دشواری ممکن شده و البته روی میزان موفقیت گونه های مختلف هم اختلاف نظر زیادی وجود دارد. فیلترها بیشتر به منظور استفاده در انواع قهوه سازها همچون انواع قهوه سازهای برقی، فرنچ پرس، کمکس، انواع لیوان ها و... ساخته می شوند. فیلتر قهوه طوری طراحی شده است تا تفاله و در برخی موارد، مواد مضر قهوه را جدا کرده ولی در رنگ و طعم و کیفیت نوشیدنی هیچ تاثیری برجای نگذارد. فیلترهای گوناگون عملکرد و کاربردهای مختلفی دارند.
همان طور که دیدیم فیلتر مورد علاقه ملیتا بنز، کاغذی بود. ماده اولیه فیلترهای کاغذی نوعی فیبر است که از برخی گونه های درختان که رشد سریعی دارند به دست می آید. این فیلترها عموما توان نگه داری ذرات بزرگتر از حدود 10 الی 15 میکرون را دارند. فیلترهای کاغدی علاوه بر تفاله، قابلیت نگه داری مواد روغنی موجود در قهوه (دیترپن ها) به ویژه کفستول (cafestool) را نیز دارند که گفته شود در بالا رفتن کلسترول خون موثر هستند.
این فیلترها در دور رنگ سفید و قهوه ای روشن تولید می شوند. فیلترهای کاغذی در اصل قهوه ای رنگ هستند و برای بدست آوردن رنگ سفید، فرآوری می شوند. در این روند از موادی همچون کلر و اکسیژن استفاده می شود. فیلترهایی که با استفاده از اکسیژن سفید شده اند معمولا کیفیت بهتری دارند. ظاهرا این فرآیند صرفا از جهت زیبایی انجام می شود ولی باید در نظر داشت که این کار برای محیط زیست آسیب زا است. علاوه بر این برخی عقیده دارند که امکان دارد مواد افزودنی یاد شده عوارضی برای سلامتی داشته باشند. به روند سفید سازی کاغذ (bleaching) گفته می شود و فیلترهای بدست آمده به bleached یا سفید شده معروف هستند. تفاوت عملکرد این ها با فیلترهای قهوه ای (unbleached) چندان معنی دار نیست. گذشته از آسیب کمی که فیلتر قهوه ای بر محیط زیست دارد، برخی عقیده دارند که قهوه دم شده با آن ها طعم ملایمی از کاغذ دارد. برای حل این مشکل می توان فیلتر را پیش از استفاده خیساند. فیلتر را باید در محل مورد نظر قرار داد و وسیله دم کردن را پر از آب کرد. پس از چند دقیقه با خالی کردن آب و دفع آن و شروع فرآیند دم کردن با استفاده از فیلتر خیس، اثری از هیچ طعمی به جز خود قهوه بر جای نخواهد ماند. البته باید در نظر داشت که کیفیت خود فیلتر تاثیر فراوانی در قهوه دم شده خواهد داشت. فیلتر بد می تواند یک قهوه با کیفیت را ضایع کند ولی فیلتر خوب چه سفید چه قهوه ای، ردی از خود بر جای نخواهد گذاشت.
فیلترهای کاغذی در اشکال متنوعی ساخته می شوند. شکل های مرسوم تر آن، «قیفی»، «سبدی یا کاپ-کیک» و دایره ای هستند.
قیفی ها دو نوع هستند. تفاوت این ها بیشتر به تفاوت وسایل دم کردن بستگی دارد. برخی از دستگاه ها فقط می توانند از نوع خاصی فیلتر استفاده کنند. قیفی ها دو نوع هستند که یکی مدل های نوک تیز است و دیگری مدل هایی که انتهای آنها برش خورده و خطی هستند. همچنین باید به سایز بندی این فیلترها نیز توجه داشته باشید و مطابق وسیله مورد نظرتان، اندازه درست را انتخاب کنید.
فیلترهای سبدی از همان جنس فیلترهای قیفی هستند و فقط شکل آن ها متفاوت است. شکل این فیلترها دقیقا مثل کپسول های کاپ کیک یا قالب های کاغذی که در شیرینی پزی استفاده می شوند است. برای همین به آن ها کاپ کیک هم می گویند. به خاطر شکلی که دارند می توانند در دهانه وسیله دم کردن باقی بمانند و مواد اضافی را درون خود نگه دارند. درواقع با باز شدن چین های کناری، فیلتر در دهانه باقی می ماند و درون وسیله نمی افتد. باید توجه داشت که انتخاب سایز درست برای راحتی کاربرد اهمیت زیادی دارد.
تفاوت قیفی و کاپ-کیک در این است که در اولی پودر قهوه در محدوده ای کوچک جمع میشود و شکل قیف باعث می شود که آب زیادی با شدت به نسبت بیشتری از روی آن عبور کند ولی در دومی که به شکل کاغذ یا کپسول کاپ-کیک هستند، قهوه روی سطح پخش می شود و کیفیت برخورد آب با آن نیز متفاوت است در نتیجه معمولا قهوه های دم شده با فیلتر قیفی طعم و رنگ قوی تری دارند. فیلترهای سبدی شکل معمولا سایزبندی ندارند و به دلیل شکل شان در ابزارهای مختلف قابل استفاده هستند.
فیلترهای دایره ای نیز ورقه کاغذی به شکل دایره هستند که بسته به ابعاد و شکل وسیله مورد نظر می توان آن ها را مورد استفاده قرار داد. این فیلترها بیشتر برای دستگاه های ایروپرس و فرنچ پرس کاربرد دارند و اگر از علاقمندان ابزارهایی باشید که قهوه را با این روش ها تهیه می کنند می توانید از این گونه به راحتی استفاده کنید.
فیلترهای فلزی نیز طرفداران خود را دارند. میزان بازدارندگی این ها نسبت به فیلتر کاغذی کمتر است. ازجمله مواد روغنی را تقریبا نمی توانند نگهدارند و ذرات معلق بسیار کوچک هم می توانند از آن ها عبور کنند. شاید تشخیص این مواد در قهوه دم شده با چشم آسان نباشد ولی از نظر طعم و رنگ، قهوه تولید شده می تواند کیفیت متمایزی داشته باشد. برای طرفداران طعم تند و بوی قوی شاید این ویژگی ها مثبت به نظر برسند چرا که مواد خیلی کمتری را از قهوه جدا می کنند. از نظر اقتصادی نیز شاید این فیلترها به صرفه تر باشند ولی تمیز کردن شان سخت تر است و زیان محیط زیستی و بی اثر بودن در برابر کفستول را نیز باید در نظر داشت. فیلترهای فلزی نیز با توجه به شکل و مشخصات انواع وسیله های دم کردن قهوه ساخته می شوند و تنوع زیادی دارند.
در موقعیت اتمام ناگهانی فیلتر می توان از برخی چیزها که در معمولا در خانه پیدا می شوند به عنوان فیلتر استفاده کرد. چیزهایی مثل برخی دستمال ها و پارچه ها. البته هیچکدام از اینها کیفیت مطلوبی مثل فیلترهای قهوه را ارائه نخواهند داد. با توجه به مطالبی که گفته شد، می توانید خواست و سلیقه و نیز روش یا روش های تهیه قهوه تان را در نظر بگیرید و فیلتر متناسب با آن را انتخاب کنید. فیلترها ابزارهایی هستند که با وجود سادگی میتوانند تاثیر زیادی روی کیفیت قهوه شما داشته باشند و خیالتان را بابت برخی از کیفیت های نوشیدنی دلخواه تان راحت کنند. فروشگاه بسیط انواع فیلترها از جمله فیلتر کاغذی بسیار با کیفیت آلوفیکس را عرضه می کند که از نوع کاملا سالم و طبیعی قهوه ای رنگ و به شکل قیفی است که کارکرد بسیار مناسبی در وسایل مختلف قهوه ساز دارد. همچنین برای دم کردن چای و انواع دم نوش ها نیز قابل استفاده هستند.
بسيط در سال ۱۳۶۹ به منظور ارتقا بخشيدن به صنعت چاي و قهوه در زمينه فروشگاهي شروع به كار كرد از همان ابتدا بسيط تصميم گرفت كه نوعي خاص از محصولات را دارا باشد بسيط با توليد محصولات متنوع و تخصصي در زمينه چاي ،دمنوش ها، قهوه ،كاكائو ،فوميت(شير قهوه)،محصولات رژيمي و برنج درخدمت هموطنان عزيز مي باشد.
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید