در دنیای امروزی قهوه فوری با توجه به طعم لذیذی که دارد طرفداران زیادی در سراسر جهان داشته و با توجه به اینکه آماده کردن نوشیدنی آن بسیار آسان و سریع است، بسیاری از افراد استفاده از آن را به قهوههای دمی ترجیح میدهند. اما یکی از مهمترین و جالب توجهترین مسائلی که درباره قهوه فوری وجود دارد آشنایی با روشهای تولید قهوه فوری و انواع آن است که قصد داریم که در این مقاله به طور کامل این موارد را شرح دهیم.
قهوه فوری یک نوشیدنی محبوب در سرتاسر جهان است و از دانههای خشک، برشته و آسیابشده قهوه تهیه میشود. اسناد موجود حاکی از ابداع نخستین شکل از قهوه فوری در حدود سال 1771 در بریتانیا میباشد. در طی چندین سال نسخههای مختلفی از آن آزمایش شد، تا اینکه در سال ۱۹۰۱، سارتوری کاتو (Sartori kato) دانشمند ژاپنی موفق به ابداع روشی، برگرفته از فرآیند تهیه چای فوری، جهت ساخت قهوه فوری به عنوان یک محصول پودری پایدار شد. بعد از آن شرکت نستله پس از انجام تحقیقات گسترده به سفارش بانکداران برزیلی، قهوه فوری با برند نسکافه را با خشک کردن عصاره قهوه تولید و در آوریل 1938 به جهان معرفی کرد.
قهوه فوری که به نام پودر قهوه نیز شناخته شده است، از طریق یک فرآیند متوالی تولید میشود که این فرآیند بهطور خلاصه شامل رُست کردن دانههای قهوه سبز، استخراج عصاره قهوه، تغلیظ عصاره جهت کاهش هزینه و خشک کردن آن به روشهای مختلف است. همچنین این نوع قهوه به دو صورت پودری یا گرانولی در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. سهولت استفاده از قهوه فوری، زمان آمادهسازی کوتاهتر، در دسترس بودن آن در فروشگاههای مختلف و همچنین تنوع طعم و ماندگاری طولانی قهوه آماده موجب مقبولیت بسیار زیاد آن در مقایسه با قهوه دمی، به ویژه در میان افراد شاغل در سراسر جهان شده است.
قهوه فوری از خشک کردن عصاره قهوه غلیظ شده به دو روش رایج خشککردن انجمادی و خشککردن افشانهای به دست میآید. جهت تولید قهوه فوری، دانههای قهوه رستشده که از قبل آسیاب شدهاند وارد مرحله استخراج میشوند. در این مرحله، از آبی که تا حدود ۱۷۵ درجه سانتیگراد در شرایط تحت فشار حرارت داده میشود، برای جداسازی تمام مواد جامد محلول و ترکیبات فرار ضروری (مواد فرار: ترکیبات آلی هستند که به راحتی در دما و فشار اتاق تبخیر میشوند) از دانههای قهوه استفاده میشود. در ادامه به طور کامل با روشهای تولید قهوه فوری و انواع آن آشنا میشوید.
تا به امروز، خشک کردن انجمادی که در دهه 1960 ارائه شد، بهترین روش خشک کردن از نظر حفظ طعم است. در این روش که روشی گران و زمانبر است، به دلیل استفاده از خلاء تغییرات کمی در رایحه آن در اثر حرارت و اکسیداسیون ایجاد میشود و قند و اسید موجود در دانههای قهوه نیز تغییر نمیکنند. محصولات به دست آمده با این روش به طور کلی دارای رنگ روشنتری هستند که میزان روشنی آن با سرعت انجماد ارتباط مستقیم دارد. همچنین این قهوه ماندگاری طولانیتری دارد، زیرا فرآیند خشک کردن انجمادی رطوبت را به میزان بیشتری کاهش داده و از رشد باکتریها و سایر میکروارگانیسمها جلوگیری میکند.
روش خشک کردن انجمادی مراحل متعددی را شامل میشود که در زیر ارائه شده است:
1. آمادهسازی مایع قهوه
برای تهیه قهوه فوری به روش خشک کردن انجمادی نیز همانند روش خشک کردن افشانهای باید در ابتدا مایع قهوه تهیه شود. در این قسمت تنظیم صحیح و دقیق ویسکوزیته و نیز همگن بودن مایع از اهمیت بالایی برخوردار بوده به حاصل کردن قهوهای مرغوب کمک میکند.
2. منجمد کردن مایع قهوه
مرحله بعد، منجمد کردن مایع قهوه است که هدف نهایی آن، حذف کردن آب موجود در مایع قهوه است. این مرحله در یک محفظه خاص در دمای بسیار پایین و کاملا سریع انجام میگیرد تا از تشکین کریستالهای بزرگ جلوگیری شود. تشکیل کریستالهای بزرگ باعث ایجاد مشکلاتی در پروسه و افت کیفیت قهوه خواهد شد.
3. خشک کردن اولیه (Sublimation)
سپس فشار موجود در محفظه کاهش داده شده و دما به آرامی افزایش مییابد. این کار باعث تبدیل مستقیم آب جامد به بخار آب بدون عبور از فاز مایع میشود که در واقع این عمل با کاهش فشار موجود در محفظه امکانپذیر شده است. مرحله خشک کردن اولیه باعث حذف 95% کل آب موجود در مایع قهوه و ایجاد کریستالهای قهوه میشود. کنترل به دقت دما از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که افزایش بیش از حد نیاز آن باعث خراب شدن بافت و طعم قهوه خواهد شد.
4. خشک کردن ثانویه (Desorption)
برای خشک کردن بیشتر کریستالهای ایجاد شده در مرحله قبل، دمای محفظه مجدد و به آرامی افزایش داده میشود. این مرحله باعث میشود که رطوبت موجود در کریستالها به 1% تا 4% کاهش یابد. این مورد باعث افزایش طول عمر نگهداری قهوه فوری و نیز حفظ طولانی مدت طعم و آرومای موجود در آن میشود.
مزایا |
معایب |
---|---|
طعم و عطر: خشککردن به روش انجمادی در حفظ عطر و طعم اصلی قهوه عالی عمل میکند و طعمی غنیتر و پیچیدهتر ارائه میدهد. همچنین محتوای مواد مغذی بیشتری را حفظ میکند، که این ویژگی آن را به انتخابی مناسب برای قهوه فوری با کیفیت بالا تبدیل میکند. تغییرات حداقلی: فرآیند خشککردن در دمای پایین تغییرات فیزیکی و شیمیایی در قهوه را محدود میکند و باعث کاهش تخریب و حفظ طعم اصیل آن میشود. |
زمانبر بودن: خشککردن به روش انجمادی فرآیندی زمانبر و پرهزینه است که شامل چندین مرحله از جمله انجماد، خشککردن اولیه و خشککردن ثانویه است. هزینه: بهطور کلی، خشککردن انجمادی به دلیل نیاز به تجهیزات ویژه و زمانهای طولانیتر فرآوری، گرانتر از خشککردن اسپری است. |
جدول مزایا و معایب روش خشک کردن انجمادی
رایجترین روش تولید قهوه فوری، استفاده از روش خشک کردن افشانهای است. در این روش برای خشک کردن عصاره قهوه از هوای داغ استفاده میشود. تولید قهوه فوری با استفاده از روش خشک کردن افشانهای بسیار سریعتر از روش انجمادی است و نیز قهوههایی که با این روش تولید میشوند از قیمتهای بسیار مقرون به صرفهتری برخوردار هستند.
مراحلی که در این روش وجود دارد در زیر ارائه شده است:
1. آمادهسازی مایع قهوه
این پروسه با آماده کردن مایع قهوه شروع میشود. در این مرحله باید ویسکوزیته و همگنی مایع به خوبی تنظیم شود، چرا که این فاکتورها به طور مستقیم بر کیفیت و کارایی مرحله خشک کردن تاثیر میگذارند.
2. اتمیزاسیون
بعد از آمادهسازش مایع قهوه، حالا نوبت اتمیزاسیون است که میتوان گفت این مرحله مهمترین بخش و درواقع قلب پروسه خشک کردن پاششی است. برای این کار مایع قهوه با فشار از درون نازلهایی عبور داده میشوند که این باعث ایجاد قطرات کوچکی از آن میشود. این کار باعث افزایش سطح تماس و حذف سریعتر و کارآمدتر رطوبت آن میشود.
3. خشک کردن
در مرحله بعد قطرات ایجاد شده وارد محفظه خشک کردن میشود که دمای آن به دقت کنترل میشود. سپس هوای گرمی با دمای بین 160 تا 185 درجه سانتیگراد محفظه را فراگرفته، باعث تبخیر آب آن و به جای ماندن طعم و آرومای ظریف قهوه به صورت جامد میشود.
4. جمع آوری قهوه
حین اینکه مرحله خشک کردن در حال اتمام است، دانهها قهوه خشک شده به وسیله ابزار خاصی جمعآوری میشوند. این ابزارها به خوبی ذرات ریز قهوه را جدا کرده و باعث حاصل کردن قهوهای با کیفیت بالا و خالص میشوند.
مزایا |
معایب |
---|---|
یکنواختی: فرآیند خشککردن به روش اسپری ذراتی بسیار یکنواخت و ریز از قهوه فوری تولید میکند. این ویژگی باعث حل شدن سریع در آب داغ و در نتیجه طعمی هموار و یکنواخت میشود. نگهداری و حملونقل: به دلیل فرم فشرده خود، قهوه فوری حاصل از خشککردن اسپری در نگهداری و حملونقل فضای کمتری اشغال میکند. همچنین این نوع قهوه کیفیت خود را در مدتهای طولانی حفظ میکند و انتخابی مطمئن به حساب میآید. |
فرآوری در دمای بالا: شرایط دمای بالایی که در خشککردن اسپری به کار میرود، ممکن است به طعم و عطر قهوه آسیب برساند. این به دلیل تجزیه حرارتی مواد خام رخ میدهد. زمانبر بودن تمیزکاری: تجهیزات مورد استفاده در خشککردن اسپری نیاز به زمان زیادی برای تمیزکاری به دلیل تجمع باقیماندهها دارند. |
جدول مزایا و معایب روش خشک کردن افشانهای
در تولید قهوه فوری گلد عمدتا از روش خشک کردن انجمادی استفاده میشود، چرا که این روش باعث میشود که طعم و آرومای آن به خوبی حفظ شود. در تهیه قهوه فوری گلد معمولاً از دانههای روبوستا و عربیکا به صورت ترکیبی و گاهی نیز از دانه عربیکا به تنهایی استفاده میشود و نسبت به قهوه کلاسیک طعم ملایمتری دارد و همچنین کافئین این قهوه به دلیل عدم استفاده از دماهای بالا بیشتر حفظ میشود. این قهوه با توجه به روش تولید و نیز استفاده از دانه عربیکا با قیمت گرانتری به فروش میرسد.
قهوه اسپرسو فوری نوع دیگری از انواع قهوه فوری است که غالبا برای تولید قهوه اسپرسو فوری از دانه روبوستا و گاهی ترکیبی از دانههای روبوستا و عربیکا با رُست تیره استفاده میشود. قهوه اسپرسو فوری عمدتا با استفاده از روش افشانهای تولید میشود، چرا که با این روش قهوه اسپرسو فوری سریعتر و با هزینه کمتری حاصل میشود. این قهوه دارای کافئین و تلخی نسبتاً بالایی بوده و پودر اسپرسو گاهی اوقات با طعم غلیظ "قهوه" اما با تلخی کم توصیف میشود. اسپرسو گاهی در دستور دسرها با شکلات استفاده میشود که در افزایش طعم شیرینی موثر است.
قهوه فوری کلاسیک دارای طعم سادهتر و ملایمتری نسبت به قهوههایی است که به روش خشک کردن انجمادی تولید شدهاند و فاقد نتهای طعمی ظریف موجود در قهوه فوری گلد است اما با این حال به دلیل در دسترس بودن و قیمت پایینتری که دارد، طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد. این قهوه عمدتا به روش خشک کردن پاششی یا افشانهای تولید میشود و قهوه فوری کلاسیک طعم تندتری نسبت به قهوه اسپرسوی فوری دارد. روش خشک کردن پاششی برای تولید قهوه فوری استاندارد و ارائه حجم انبوهی از آن در بازار گزینه مناسبی است، چرا که باعث تولید سریع و مقرون به صرفه قهوه فوری کلاسیک میشود.
قهوه دمی نیازمند پروسه عصارهگیری است اما قهوه فوری تنها با اضافه کردن آب یا شیر داغ آماده نوشیدن میشود. نوشیدن هر دو این قهوهها به شما کمک میکند در طول روز انرژی و تمرکز بیشتری داشته باشید اما تفاوتهای واضحی دارند. قهوه آسیابشده معمولی، دانههای بو دادهی آسیاب شدهای است که لازم است فرآیند دم را قبل از نوشیدن طی کند. این فرآیند شامل، استخراج عصاره قهوه از دانه آسیابشده است. متدهای دمآوری شامل استفاده از صافی، غوطهوری، تحتفشار و غیره است که میتوانید این کار را با استفاده از دمافزارهایی مانند کمکس (Chemex)، فرنچ پرس، ایروپرس (Aeropress) یا قهوهساز قطرهای و... انجام دهید.
پودر قهوه آماده یک راه حل میانبر و جایگذینی به جای فرآیند زمانبر دم قهوه است که بدون صرف زمان طولانی تنها به اضافه کردن آب نیاز دارد. برخلاف قهوه آسیابشده، دانههای قهوه فوری پس از افزودن آب به طور کامل حل میشوند. در واقع، این دقیقاً همان چیزی است که فضانوردان ناسا در فضا مینوشند. تولیدکنندگان قهوه فوری تمایل دارند از دانههای روبوستا که معمولاً طعم تلختری دارند، استفاده کنند. قهوه فوری ماندگاری بسیار بیشتری از قهوه دم شده دارد، با این حال قرار گرفتن در معرض رطوبت ممکن است بافت قهوه را تغییر دهد و حتی احتمال رشد کپک را افزایش دهد. اما بیشتر مردم به دلیل آسان بودن و زمان کوتاه آمادهسازی، قهوه فوری را ترجیح میدهند.
برخلاف تصور برخی افراد قهوه فوری نیز همانند قهوههای دمی دارای مقدار قابل توجهی از کافئین است، اما به طور کلی، قهوه دمی نسبت به قهوههای آماده یا فوری میزان کافئین بیشتری دارد و پودر قهوه آماده برای کسانی که نیاز به کاهش مصرف کافئین دارند، میتواند انتخاب بهتری باشد. محتوای کافئین بر اساس برند، روش دم کردن، نوع دانههای قهوه و نسبت قهوه به آب بسته به ترجیح شما متفاوت است.
نسکافه یکی از برندهای مشهور و قدیمی تولیدکننده قهوه فوری است. در واقع نسکافه نشان تجاری شرکت نستله است که یکی از بزرگترین شرکتهای تولید قهوه بوده و برای اولین بار قهوه فوری را تولید و با این نام روانه بازار کرد و به دلیل محبوبیت و شهرت بالایی که پیدا کرد نام نسکافه به جای قهوه فوری بین مردم جهان رواج پیدا کرد.
همانطور که قبلاً نیز ذکر شد قهوه فوری، کنسانتره قهوه است که به روشهای مختلف خشک شده و به شکل پودر درآمده است. اما کافیمیکس ترکیبی از قهوه فوری، کریمر و شکر است و به همین دلیل کالری بالاتری دارد. در واقع میتوان اینطور در نظر گرفت که کافی میکس زیرمجموعهای از قهوه فوری است اما این دو محصول به دلیل داشتن ترکیبات خاص خود،عطر و طعم بسیار متفاوتی با یکدیگر دارند.
بله، راههای مختلفی وجود دارد که قهوه فوری میتواند به کاهش وزن شما کمک کند.
مجموعه بسیط Basit وارد کننده انواع قهوه فوری از برندهای مطرح جهانی از قبیل استار باکس، علی کافه، جاکوبز، نسکافه و… است. همچنین بسیط با استفاده از بهترین مواد اولیه خارجی اقدام به تولید قهوه فوری کرده و با کیفیتترین قهوههای فوری را اعم از "قهوه فوری بدون شیر و شکر" فرآوری، بستهبندی و به بازار عرضه میکند. قهوه فوری خالص و بدون شیر و شکر در سه نوع متفاوت قهوه کلاسیک، گلد و اسپرسوی فوری در این مجموعه فرآوری و بستهبندی میشود. این محصولات از بهترین نوع قهوه تهیه میشود و به هیچ عنوان در طی فرآوری آنها از مواد افزودنی استفاده نمیشود. همچنین قهوه فوری حاوی شیر و شکر که با نام کافیمیکس شناخته میشود، شامل انواع کافیمیکس ترکیبی (طعمدار)، کافیمیکس سه در یک (1×3) و چهار در یک (1×4) و... همگی در بسیط تولید شده و به شما اطمینان نوشیدن یک قهوه لذیذ و مرغوب را میدهد.
قهوه فوری گلد در بسیط با استفاده از بهترین و باکیفیتترین دانههای قهوه تهیه شده و تولید آن با استفاده از روش خشک کردن انجمادی (freeze-drying) انجام میشود که این کار باعث حفظ عطر و طعم موجود در قهوه میشود. از این رو قهوه فوری گلد بسیط از نتهای طعمی ظریفی برخوردار است که لذت نوشیدن آن را دوچندان میکند. کافئین آن نیز متوسط به بالا بوده و نوشیدن آن انرژی مورد نیاز روزانه شما را تا حد زیادی تامین میکند.
برای تولید قهوه فوری کلاسیک بسیط از روش خشک کردن پاششی یا افشانهای (spray-drying) استفاده شده است. این قهوه عطر و رایحهای قوی برخوردار بوده و کافئین آن متوسط به بالا است. در نتیجه میتوانید یک گزینه عالی برای افزایش انرژی مورد نیاز شما باشد. قهوه فوری کلاسیک بسیط طعم نسبتا تلخ با ته مزه تند داشته و نیز با قیمت مناسب و مقرون به صرفهای که دارد مورد پسند افراد زیادی است.
تولید قهوه فوری اسپرسو گلد بسیط نیز همانند دو مورد قبلی با استفاده از باکیفیتترین دانههای قهوه انجام میگیرد. همچنین روشی که برای تولید آن استفاده میشود روش خشک کردن پاششی (spray-drying) است. این محصول علاوه بر طعم دلچسبی که دارد از قیمت مقرون به صرفهای برخوردار است. برای نوشیدن آن تنها کافی است مقدار از پودر قهوه اسپرسو فوری را در شیر یا آب داغ حل کرده و به میزان دلخواه به آن شکر اضافه کنید.
در این مقاله در مورد روشهای تولید قهوه فوری و انواع آن و همچنین مزایا و معایب هر یک از آنها توضیحات کاملی ارائه دادیم. قهوه فوری به دلیل قیمت مناسب و همچنین آمادهسازی سریع و راحت، محبوبیت زیادی داشته و میتوان در هر زمان و مکانی از نوشیدن آن لذت برد. در نتیجه قهوه فوری یک گزینه عالی برای افرادی است که زندگی پرمشغلهای دارند و یا در حال برنامه ریزی سفر و کمپینگ خود هستند. اگر شما نیز از طرفداران این نوشیدنی لذیذ هستید، میتوانید برای خرید قهوه فوری باکیفیت و مرغوب، به شعبه حضوری بسیط در ارومیه مراجعه و یا از طریق وبسایت بسیط کالا (شعبه آنلاین بسیط) سفارشات خود را ثبت کنید.
بسيط در سال ۱۳۶۹ به منظور ارتقا بخشيدن به صنعت چاي و قهوه در زمينه فروشگاهي شروع به كار كرد از همان ابتدا بسيط تصميم گرفت كه نوعي خاص از محصولات را دارا باشد بسيط با توليد محصولات متنوع و تخصصي در زمينه چاي ،دمنوش ها، قهوه ،كاكائو ،فوميت(شير قهوه)،محصولات رژيمي و برنج درخدمت هموطنان عزيز مي باشد.
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید